e-Başvuru
Erişilebilirlik Menüsü
TBMM Ayrımcılığın Önlenmesi Alt Komisyonu Üyelerine TİHEK Tarafından Sunum Yapıldı
TBMM Ayrımcılığın Önlenmesi Alt Komisyonu Üyelerine TİHEK Tarafından Sunum Yapıldı
14.11.2025
A- A+

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) İkinci Başkanı Muhammet Ecevit Carti ve Kurul Üyesi Dilek Ertürk tarafından TBMM Ayrımcılığın Önlenmesi Alt Komisyonu üyelerine, ayrımcılık yasağı ve ayrımcılığın önlenmesi kapsamında Kurumun faaliyetleri hakkında sunum yapıldı.

İkinci Başkan Carti, TİHEK’in 6701 sayılı Kanun çerçevesinde yürüttüğü üç temel görev alanı olan insan haklarının korunması ve geliştirilmesi, ayrımcılığın önlenmesi ile ulusal önleme mekanizması faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Kurumun hem kamu kurumları hem de özel sektör nezdinde ayrımcılık yasağının ihlal edilmesi durumunda inceleme ve idari yaptırım kararı alma yetkisine sahip olduğunu vurguladı. Ayrıca, TİHEK’in ayrımcılıkla mücadele kapsamında kararlarından örnekler ile yürüttüğü farkındalık ve bilinçlendirme çalışmalarına ilişkin bilgi paylaştı.

Kurul Üyesi Dilek Ertürk ise, TİHEK’in ulusal önleme mekanizması görevi kapsamında özgürlüğünden mahrum bırakılan kişilerin bulunduğu kurumlara düzenli ziyaretler gerçekleştirdiğini ve bu ziyaretlerde tespit edilen ihlallerin raporlanarak ilgili makamlara iletildiğini belirtti. Engellilik konusuna değinen Ertürk, asıl engelin bireylerde değil, toplumdaki önyargılarda bulunduğunu ifade etti. Engellilik alanındaki istismarların gerçek hak sahiplerinin mağduriyetine yol açmaması gerektiğini vurgulayarak, vatandaşın korunmasının esas olduğunu dile getirdi.

Toplantıda, TİHEK’in kurumsal kapasitesini güçlendirerek, insan haklarının korunması ve ayrımcılığın önlenmesi çalışmalarını kararlılıkla sürdüreceği ifade edildi.

Paylaş :
©TİHEK Tüm hakları saklıdır.