e-Başvuru
Erişilebilirlik Menüsü
8 Mart Dünya Kadınlar Gününe İlişkin Basın Açıklaması
8 Mart Dünya Kadınlar Gününe İlişkin Basın Açıklaması
08.03.2024
A- A+

Dünyanın her yerinde kadınlar tarafından dile getirilen eşitlik talepleri, insan hakları mücadelesinin tarihsel sürecinde önemli bir yer teşkil etmektedir. Eşitlik mücadelelerin sonucunda kadınlar, temel hak ve özgürlüklere erişim ve eşitliğin tesisinde küresel ölçekte önemli kazanımlar elde etmiştir. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından 16 Aralık 1977 tarihinde kabul edilen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, kadın haklarının korunması ve güçlendirilmesi için yıllarca verilmiş mücadelelerin önemli bir hatırlatıcısı niteliğindedir.

BM Genel Kurulu tarafından 1948 yılında kabul edilen ve insan hakları müktesebatının temel belgelerinden biri olan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 2’nci maddesinde herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal ya da başka bir görüş, ulusal ya da toplumsal köken, mülkiyet, doğum ya da başka bir statü gibi herhangi bir ayrım gözetmeksizin Beyanname’de belirtilen hak ve özgürlüklere sahip olduğu belirtilmektedir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 14’üncü maddesi, Sözleşme’de tanınan hak ve özgürlüklerden yararlanmada cinsiyete dayalı ayrımcılığı yasaklamaktadır. 1979 yılında BM Genel Kurulu tarafından kabul edilen Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW), ayrımcılığı yasaklayarak sözleşmeye taraf olan ülkelerde kadınların temel haklarının güvence altına alınmasını ve geliştirilmesini hedeflemektedir. Uluslararası insan hakları hukukunun, cinsiyete dayalı ayrımcılığı yasaklayarak kadınların eşit bir şekilde temel hak ve özgürlüklerden faydalanabilmesini temin etmek amacıyla kapsamlı bir normatif çerçeve oluşturduğu görülmektedir.

Ulusal mevzuatımız da cinsiyet eşitliğini güvence altına almaktadır. Anayasa’nın 10’uncu maddesine göre “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.   (Ek fıkra: 7/5/2004-5170/1 md.) Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. (Ek cümle: 7/5/2010-5982/1 md.) Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz.”

İnsan haklarını korumak ve geliştirmek, kişilerin eşit muamele görme hakkının güvence altına alınması için çalışmak, işkence ve kötü muameleyle etkin mücadele etmek misyonu ile çalışmalarını sürdürmekte olan Kurumumuz,  eşit yurttaşlık anlayışı temelinde insan haklarını korumak ve geliştirmek amacıyla faaliyetlerini etkin biçimde sürdürmektedir. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle de kadın ve kız çocuklarının hiçbir biçimde ayrımcılığa maruz kalmaksızın temel hak ve özgürlüklere eşit bir biçimde erişebildiği bir dünya temenni ediyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Paylaş :